Den 16 december öppnar Reading edge sitt unika dansbibliotek på MDT

Pressmeddelande 2022-12-05

Nu flyttar Reading edge till MDTs foajé på Skeppsholmen. Invigningen av det nya biblioteket och mötesplatsen sker den 16 december. 

Reading edge samlar artists’ books, tidskrifter, zines och andra experimentella och konstnärliga publikationer. I fokus ligger publikationer som ges ut av oberoende organisationer, mikro-förlag eller konstnärer själva. Reading edge vill utvidga förståelsen av vad en publikation är och kan vara.

  • Det är spännande att vi får en möjlighet att lyfta läsande, skrivande och publicerande som koreografiska praktiker inom de samtida performativa fälten, säger Izabella Borzęcka, initiativtagare och curator. Vi har jobbat med att lyfta foajén som en plats med sitt eget värde, något vi inte kunnat göra utan MDTs hjälp.

Reading edge består av ett platsbyggt bibliotek samt en mobil enhet som skapar utrymme för läsande och reflektion. Biblioteket är unikt i sitt slag då det fokuserar på mer alternativa publikationer som ofta skapas som egna konstverk, eller som en del av konstnärliga projekt.  Hittills har dessa publikationer saknat en plats där de kan samlas och finnas tillgängliga för läsande och vidare samtal med en publik.

På invigningen medverkar bland annat konstnären Moa Franzén som genom egna textverk aktiverar två läspraktiker: den tysta läsningen och den ljudade läsningen. Textverken uppmärksammar den sårbarhet som språket innebär och som manifesteras i relationen mellan läsare, text och skrivare. Medverkar gör även konstnärerna Farvash, Irina Anufrieva, inredningsarkitekten Cassandra Lorca Macchiavelli och designern Martin Moderato


Reading edge kommer hålla öppet innan föreställningar och vid särskilda evenemang. 

Scroll to Top
Scroll to Top